terça-feira, 12 de julho de 2011

NIEUWSBRIEF JANUARI 2011

(só versão neerlandes)
Beste vrienden van Acopamec,

Het voorbije feestjaar van het 20-jarig bestaan van Acopamec (“Associação das Comunidades Paroquiais de Mata Escura e Calabetão” werd opgericht in oktober 1990) was een heel druk jaar. Niet alleen door de verschillende feestelijkheden, waarvan je via de nieuwsbrieven op de hoogte werd gehouden, maar ook door de verschillende projecten die we via jullie steun konden realiseren of zullen realiseren. Naast de bestaande sectoren werd het jaar 2010 gekenmerkt door de bloei en de uitbouw van de afdeling “arte e cultura”. Kunst en cultuur krijgt een ruime plaats in het sociaal engagement van Acopamec. Immers door de verschillende vormen: muziek, dans, toneel, … krijgen nog meer kinderen en jongeren de kans om zich met hun diverse mogelijkheden expressief te uiten. In de favelas Mata Escura en Calabetão, waar geweld, bendevorming en drugs naast de sociale armoede de normaliteit van het dagelijkse leven is, krijgt men via de programmas die de afdeling kunst en cultuur aanbiedt een mogelijkheid om deze cirkel van geweld te doorbreken. Volgt hier een overzicht van de verschillende gesteunde projecten:


MOSAICO
Met de steun van de Gemeente Oostkamp en de Leestse Verenigingen werd de cursus mozaiek verder uitgebouwd. Stad Brugge (zie ook verder bij arte e cultura) droeg in dat project dit jaar letterlijk zijn steentje bij door de aankoop van tegels. De cursus mozaiek is een belangrijjk onderdeel in de opleiding kunst en cultuur en wordt ‘s morgens en met een andere groep ‘s namiddags gegeven. Dit jaar werd in het teken van het 20-jarig bestaan een deel van de voorgevel omgebouwd in een Tuin van Eden en werd voor verschillende medewerkers in binnen- en buitenland een bloem uit deze tuin in mozaiek aangeboden.
KEUKEN
Dit jaar werd de in de beroepscursus Koken een lessenreeks Europees koken opgenomen. Op de woensdagnamiddag werd in drie reeksen van 12 weken aan huismoeders eenzelfde cursus gegeven. In het totaal kregen 41 op de 66 deelnemers een certificaat Europees koken dat toegang geeft tot de arbeidsmarkt. Het project Europees koken werd gesteund door de Hotelschool Ter Groene Poorte. Met hun steun werd nieuw materiaal aangekocht die conform de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) normen zijn.  Voor het jaar 2011 wordt een verdere uitbreiding van de keuken en cursus voorzien met tijdens de vakantie een kookcursus voor kinderen.
ARTE E CULTURA
We meldden het reeds in de inleiding, dit jaar werd de sector “Kunst en Cultuur” structureel uitgebouwd. Met de steun van de Rotary Club Mercurius te Roeselare en de Stad Brugge via het BFOS werd een deel van de nucléo Dom Lucas omgebouwd tot een repetitieruimte voor de sectoren toneel en dans, werd ruimte gemaakt voor de cursus mozaiek en werden onder andere gitaren aangekocht voor de cursus muziek. Alle cursisten kregen een eigen T-shirt dat aanduidt dat ze tot de sector arte e cultura behoren. Er wordt gewerkt aan een jaarprogramma met een variëteit van toneel, muziek en dans waar naast de kinderen en jongeren van Mata Escura en Calabetão ook bestaande toneelverenigingen en muziekgroepen voorstellingen komen geven. De voorstellingen staan open voor een breed publiek en zijn in de meeste gevallen gratis.
CASA LAR DA FAMILIA
Met de steun van Rotary Club Jabbeke werd gezorgd voor de inrichting van een nieuw huis voor de opvang van meisjes die zwanger zijn. Het feitelijke project start in januari en wordt gesteund door de Koning Boudewijn Stichting. Een huis werd omgebouwd en zal plaats bieden aan een 6-tal minderjarige meisjes, reeds moeder of in verwachting, die uit de prostitutie komen. Ze zullen begeleid worden door een sociaal assistente, psychiatrische hulp en opvoedsters en volgen een beroepsopleiding in het Centro van Acopamec. Gedurende de opleiding worden de kinderen (babys) opgevangen in een bijhorende creche. De begeleiding van de minderjarige moeders gebeurt in samenwerking met de “casas lar” die zich binnen het Centro João Paulo II bevinden en deel uitmaken van de werking van Acopamec.


GEVELVERNIEUWING
Eén van de grote problemen in Salvador en Bahia in het algemeen is het klimaat en de gevolgen ervan op de bouwstructuur. Door de vochtigheid onstaat vlug schimmelvorming en worden de muren aangetast.  De werken zijn nog bezig maar binnenkort staat Acopamec in een nieuw kleedje en wordt het embleem van Acopamec op het hoogste punt, de watertoren, aangebracht in mozaiek. De toegang tot de bibliotheek wordt via een hellend vlak toegangkelijk gemaakt voor gehandicapten en/of oudere mensen die moeilijk de trappen op kunnen.
Verschillende uitgaven werden met de hulp van jullie betaald, naast de projecten zijn er vaste kosten zoals het aanbieden van maaltijden aan de kinderen en jongeren die maandelijks ongeveer 2.500 – 3.000 reais kosten (1.120 – 1.250 euro) en die ondanks de steun van Mesa Brasil toch een flinke hap in het budget is. Dagelijks zijn er onverwachte kosten die we met jullie steun kunnen betalen: een nodig boek in de bibliotheek, kleurpotloden voor de creche, een paar sandalen voor een kind,  en zoveel meer.
 Voor dat alles wil ik elk van jullie danken en heel speciaal naast de eerder vernoemden (hopelijk vergeet ik niemand maar alvast mijn verontschuldigingen indien wel): de parochie Sint-Kristoffel te Assebroek, de basisschool van het Sint-Jozefinstituut te Brugge, de basisschool De Vaart te Moerbrugge, Residentie Berkenhof te Assebroek, Loungebar Ipanema in De Haan, Oxfam te Sijsele en Leest, Vermeylenfonds De Haan, Spellenwinkel “Haan Op Stelten”, de firma Fribona en Marijke Adriaens, Roos en Rudy, Leen en Serge, Lut en Marnix, Maria en Franz-Jozef, Tom, Jutta, Marjolijn, Tom en Chaminde alsook de mensen van de Werkgroep Acopamec Brugge.  
In 2011 start met behulp van de Koning Boudewijn Stichting via het Fonds Leona Verscheuren een nieuw opvanghuis voor opvang en verdere begeleiding van jonge meisjes, en vaak reeds moeder, die uit de prostitutie komen. Met behulp van de Stad Brugge wordt de nucleó Dom Lucas, een afdeling van Acopamec die in Mata Escura ligt, verder uitgebouwd tot een Centrum waar de afdeling “Arte e Cultura” zijn eigen ruimtes heeft en ook de afdeling mosaico kan werken en les krijgen. In een verre toekomst zien we deze plaats als een Cultuur- en Ontmoetingcentrum voor Mata Escura met expositieruimtes en openluchttheater.
In samenwerking met de Universiteit van Gent, faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen, komt Wim Aerts in het kader van zijn thesis een project rond sportbegeleiding uitwerken van maart tot en met mei.
20 jaar Acopamec is voorbij, gedurende die jaren is het van een basisschooltje met 31 leerlingen tot een gerenomeerde instelling uitgegroeid. In de loop van de jaren zijn duizenden kinderen en jongeren de poorten binnen en buiten gegaan, hebben ze een oase gevonden in hun onveilige en onzekere wereld die Mata Escura en Calabetão is.
Tamires Oliveira was een van die jongeren en is nu verantwoordelijke van de bibliotheek, ze verwoordt het zo:
“Ik wil niet zomaar enkele lijnen schrijven om de vele voordelen op te sommen die ik haalde en nog steeds haal uit deze instelling. Mijn bedoeling is om aan te tonen hoe een droom om levens te veranderen hier zoveel verborgen schatten heeft bovengehaald. Hoe ik daar genoeg kan voor danken weet ik niet. Na zoveel jaren goed ontvangen te zijn in Acopamec kan ik tot op vandaag rekenen op de steun van de instelling als een van de medewerkers. Nu kan ik aan zoveel jongens en meisjes doorgeven wat ik zelf in mijn opvoedingsproces heb meegekregen. Ik weet dat om een betere wereld te bouwen er mensen nodig zijn met de nodige geestdrift en wilskracht, om een betere toekomst voor onze kinderen mogelijk te maken. Hoe dankbaar ben ik om alles wat ik gekregen heb en mocht deel uitmaken van deze twintig jaar.”
We willen met jullie hulp verder bouwen aan die wereld, aan die toekomst voor duizenden kinderen, jongeren en families van Mata Escura en Calabetão.
Met dankbare groeten,
Guido Steeman
In naam van Acopamec.

Nenhum comentário:

Postar um comentário